Yanık Onarım Tedavileri

Op. Dr. Burak Sercan Erçin

Yanıklar, seviyesine göre vücutta hasar bırakma ihtimali olan, hastada sarsıcı acı ve duygusal travmaya neden olan ciddi bir yaralanma durumudur.  çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen yanıklara olduğunca hızlı müdahale etmek gerekir.

Yanıklar, seviyesine göre vücutta hasar bırakma ihtimali olan, hastada sarsıcı acı ve duygusal travmaya neden olan ciddi bir yaralanma durumudur.  çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen yanıklara olduğunca hızlı müdahale etmek gerekir.

Yanık Onarımı Nedir?

Yanıklar, seviyesine göre vücutta hasar bırakma ihtimali olan, hastada sarsıcı acı ve duygusal travmaya neden olan ciddi bir yaralanma durumudur.  çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen yanıklara olduğunca hızlı müdahale etmek gerekir.  Hızlı müdahale ile doğru müdahale de oldukça önemlidir. Yanıklar farklı derece olarak kategorize edilir.

Yanık dereceleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Birinci derece yanıklar

İkinci derece yanıklar

Üçüncü derece yanıklar

Farklı derecelerde kategorize edilen yanıkların onarılması için tercih edilen tedavi yöntemlerine yanık onarım tedavisi denir. Deri dokusunda meydana gelen tahribatı tedavi etmek için tercih edilen tedavi yöntemidir.  Her yanık derecesi için farklı yanık onarım tedavileri bulunur.

Birinci Derece Yanıklar

Birinci derece yanıkların çoğunlukla evde tedavi edilebilir. Bu yanık derecesinde, yanan doku birkaç hafta içerisinde iyileşir.

İlk yardımın ardından yanık dokuya steril bez ve yanık merhemi ile pansuman yapılır.

İnflamasyon ve ağrı olması durumlarında, ağrının hafifletilmesi nedeniyle ağrı kesici içeren kremler yada ilaçlar tercih edilebilir.

Yanığın derecesi fark etmeksizin, doku iyileştikten sonra da yanan bölgeye nemlendirici uygulanmalıdır.

İkinci ve Üçüncü Derece Yanıklar

Hasarlı yanıkların tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Antibiyotik ilaç tedavisi uygulanabilir.

Pansuman yardımıyla dokuların temizlenmesi ve onarılması gerekir.

Yanmış dokunun uyarılması aracılığıyla dokuda görülen his kaybının ölçülmesi ve dokuda hissin yeniden kazandırılması gerekir.

– Plastik Rekonstrüktif  ve Estetik Cerrahi

Op. Dr. Burak

Sercan Erçin

1986 yılında İzmir’de doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım.  2010 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Van Erciş’te mecburi hizmetimi yaptığım süreçte uzmanlık sınavını kazanarak Ege Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında ihtisasa başladım.

Mecburi hizmet sonrası tekrar Dr. Pedro Cavadas’ın ekibine klinik fellow olarak katıldım. Birçok, ileri düzey rekonstrüksiyon ameliyatlarında birebir çalışma fırsatı buldum. Daha sonra Türkiye’ye dönüp özel sektöre geçerek 2019 Şubat ayında Gebze Medikalpark ve Kocaeli Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmaya başladım. 2020 yılından beri Pendik Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmakla birlikte, 2021 yılından beri akademik faaliyetlerimi Bahçeşehir Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda doktor öğretim üyesi olarak sürdürmekteyim. 

Rekonstrüktif cerrahi (onarım cerrahisi), el ve mikrocerrahi, alt ekstremite cerrahisi, baş-boyun cerrahisi, ve meme rekonstrüksiyonu, meme, yüz ve vücut estetiği, kraniyomaksillofasiyal cerrahi klinik pratiğinde en sıklıkla uğraştığım ve özel ilgi duyduğum alanlar olmakla birlikte, branşın tüm gerektirdiği çalışma alanlarında hizmet vermeye devam etmekteyim.

Hemen Bizimle

İletişime Geçin