Doğumsal El Farklılıkları 

Op. Dr. Burak Sercan Erçin

Doğumsal el farklılıkları doğumda var olan ve normal kabul edilmeyen tüm farklılıkları içerir. Yeni doğan bebekte her türlü ellerde şekil bozukluğu, büyüme dönemine geçildikçe el doğumsal el farklılığı ilerleyebilir.

Doğumsal el farklılıkları doğumda var olan ve normal kabul edilmeyen tüm farklılıkları içerir. Yeni doğan bebekte her türlü ellerde şekil bozukluğu, büyüme dönemine geçildikçe el doğumsal el farklılığı ilerleyebilir.

Doğumsal (Konjenital) El Farklılığı Nedir?

Doğumsal el farklılığı olan çocukların sosyal yaşamda zorluk çekmesi muhtemeldir. Doğuştan gelen el farklılığın derecesi, eşit olmayan parmaklar gibi küçük bir farklılıktan, bir kemiğin tamamen olmaması durumuna kadar ciddi bir farklılıklara kadar olabilir.  

Doğumlarda %1 ya da %2 oranında doğumsal farklılıkla bebekler doğabilir.  Doğumsal farklılıklar %10 oranında ellerde rastlanır. En sık görülen doğumsal el farklılıkları yapışık parmak yani  sindaktili ve fazla parmak yani  polidaktilidir.

Doğumsal El Farklılıkları Sınıflaması Nasıl Yapılır?

1. Parçaların Oluşumundaki (Formasyon) Problemler

Bebek rahimdeyken vücudun bazı kısımları gelişmeyi bırakması nedeniyle doğumsal el farklılıkları meydana gelebilir. Bu durum, el gibi vücudun bir bölümünün tamamen olmaması ya da  kısmi olmaması olarak da görülebilir. 

Radial Club Hand: Ön Kol ve elin radial tarafı (baş parmak tarafındaki)  tüm dokuları kapsayan şekil bozukluğudur. Kemiğin kısalması, küçük bir baş parmak ya da baş parmağın yokluğu olarak görülebilir. Bu farklılık 6 aylık bebeklerde anlaşılır.

Ulnar Club Hand:  Radial club hand doğumsal farklılığına göre daha az rastlanır. Bu farklı el hastalığı , önkolun küçük parmak tarafındaki kemik (ulnar kemiğin) az gelişmesi ya da bu kemiğinin hiç olmaması durumunda görülür. 

2. El Kısımlarının Ayrılmaması (Farklılaşma Problemi)

Bu tür bir el farklılıklarında, elin parçaları, kemikler veya dokular birbirinden ayrılmaz. Bu kategoride en yaygın görüleni ise yapışık parmaktır yani sindaktilidir. Yapışık parmak, 2 veya daha fazla parmağın birbirine yapışık olmasıdır. 2 tür yapışık parmak durumu bulunur: 

Basit Sindaktili: Sadece dokuların yapışık olması durumudur.

Kompleks Sindaktili: Kemikler arasında yapışıklık durumu olur.

Hemen Bizimle

İletişime Geçin

3. Parmak Duplikasyonları

Parmakların duplikasyonu, polidaktili olarak tanımlanır. Bu farklılıktan en çok etkilenen parmak küçük parmaktır. Elin başparmak kısmında, küçük parmak tarafında veya ortasında rastlanabilir.

4. Parmakların Az Gelişmesi (Simbrakidaktili)

Az gelişmiş parmaklar veya başparmaklar birçok doğumsal el farklılığı ile ilgilidir. Bu farklılıkları onarmak için cerrahi tedaviye her durumda ihtiyaç duyulmaz. Az gelişen parmaklar normal kabul edilen parmaklara oranla daha küçük olabilir, parmak kaslarında gelişim sorunu olabilir. Kemik gelişimi tamamlanmamış ya da hiç kemik gelişimi olmamış olabilir. 

5. Parmakların Fazla Gelişmesi

Parmakların fazla gelişmesi, makrodaktili  olarak da tanımlanmaktadır.  Parmakların fazla gelişmesi, el parmaklarının gereğinden fazla büyük olması ya da gelişmesi durumlarını tanımlar. Parmakların fazla gelişmesi durumu, el ve önkolu da etkileyebilir. Parmakların fazla gelişmiş olması durumlarının erken teşhis ve tedavisi oldukça önemlidir. Erken tedavi edildiğinde istenilen sonuçlar elde edilebilir. Ancak, erken ya da zamanında tedavi edilmeyen durumlarda parmak kaybına kadar gidebilir.

– Plastik Rekonstrüktif  ve Estetik Cerrahi

Op. Dr. Burak

Sercan Erçin

1986 yılında İzmir’de doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım.  2010 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Van Erciş’te mecburi hizmetimi yaptığım süreçte uzmanlık sınavını kazanarak Ege Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında ihtisasa başladım.

Mecburi hizmet sonrası tekrar Dr. Pedro Cavadas’ın ekibine klinik fellow olarak katıldım. Birçok, ileri düzey rekonstrüksiyon ameliyatlarında birebir çalışma fırsatı buldum. Daha sonra Türkiye’ye dönüp özel sektöre geçerek 2019 Şubat ayında Gebze Medikalpark ve Kocaeli Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmaya başladım. 2020 yılından beri Pendik Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmakla birlikte, 2021 yılından beri akademik faaliyetlerimi Bahçeşehir Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda doktor öğretim üyesi olarak sürdürmekteyim. 

Rekonstrüktif cerrahi (onarım cerrahisi), el ve mikrocerrahi, alt ekstremite cerrahisi, baş-boyun cerrahisi, ve meme rekonstrüksiyonu, meme, yüz ve vücut estetiği, kraniyomaksillofasiyal cerrahi klinik pratiğinde en sıklıkla uğraştığım ve özel ilgi duyduğum alanlar olmakla birlikte, branşın tüm gerektirdiği çalışma alanlarında hizmet vermeye devam etmekteyim.

Hemen Bizimle

İletişime Geçin

Bize Ulaşın