Doğumsal Kol Felçleri

Op. Dr. Burak Sercan Erçin

Genellikle zor geçen doğum sürecinde bebeğin omuriliğinin boyun bölgesinden başlayıp koltuk altından gelerek ele kadar uzanan sinir yapılarının gerilmesinin neden olduğu duruma bağlı olarak  kol, ön kol ve elde gelişen kas güçsüzlüğü brakial palsi yani, doğumsal kol felci olarak tanımlanır.

Genellikle zor geçen doğum sürecinde bebeğin omuriliğinin boyun bölgesinden başlayıp koltuk altından gelerek ele kadar uzanan sinir yapılarının gerilmesinin neden olduğu duruma bağlı olarak  kol, ön kol ve elde gelişen kas güçsüzlüğü brakial palsi yani, doğumsal kol felci olarak tanımlanır.

Doğumsal/Edinsel Kol Felci Nedir?

Genellikle zor geçen doğum sürecinde bebeğin omuriliğinin boyun bölgesinden başlayıp koltuk altından gelerek ele kadar uzanan sinir yapılarının gerilmesinin neden olduğu duruma bağlı olarak  kol, ön kol ve elde gelişen kas güçsüzlüğü brakial palsi yani, doğumsal kol felci olarak tanımlanır. Doğumsal/ edinsel  kol felci 1000 yeni doğan bebeklerden 1’inde ya da 4’ünde görülmektedir. Doğumsal felç riskini arttıran durumlar;

 Çoğul gebelik,

Bebeğin büyüklüğü

Doğum kanalına bebeğin bacaklarıyla girmesi yani bebeğin ters gelmesi gibi durumlardır. 

Doğumsal felç bebeğin 2 yaşına gelmesiyle geçmesi beklenir.   Bebeklerin eklem hareketleri ve aktif kullanılması için bazı tedavilerin görülmesi gerekir. Kendiliğinden geçmeyen ya da geçemeyecek durumlarda ameliyat ile müdahale edilebilir. 

Hemen Bizimle

İletişime Geçin

Doğumsal/Edinsel Kol Felci Tedavi Süresi

Parmakların duplikasyonu, polidaktili olarak tanımlanır. Bu farklılıktan en çok etkilenen parmak küçük parmaktır. Elin başparmak kısmında, küçük parmak tarafında veya ortasında rastlanabilir.

Doğumsal/Edinsel Kol Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğumsal ya da edinsel felç olarak tanımlanan bebeklerde görülen felç , yeni doğan bebeklerin neredeyse %10’unda ameliyat tedavisi tercih edilir. Doğuştan felç ile doğan bebeklerin hemen bu konuda uzman cerraha muayene olması gerekir. Hastalığın erken tanısı ile hangi sinirlerin ne durumda tahrip olduğu teşhis edilir. Bu konuda sinir nakline ihtiyaç duyulabilir. Omuriliğe uzak sinirlerin tahrip olması durumlarda bacaktan alınan sinirler ihtiyaç duyulan bölgeye nakledilebilir. Sinir nakli yapılacak bebeklerin tedavisinde geç kalınmaması gerekir.

 

Doğumsal felç hastalığının tedavi edilmesi ve tedavinin sonuç vermesi uzun sürebilir. Sinirin onarıldığı yerden iyileşme süreci başlar ve parmak ucuna doğru günde yaklaşık 1 mm olarak ilerler. Bu yüzden doğumsal felç hastalığının iyileşme süreci 6 ay ila 24 aya kadar devam edebilir. Bu tedaviyi gören hastalar ameliyat öncesinde ve sonrasında da fizyoterapi tedavisi almak gerekir.

Tedavi süreci tamamlandıktan sonra, sinirler güçlendikten sonra sırt ve kolların çalıştırılması ile tedavi devam edilebilir.  Yıllarca süren tedavi sonrasında kol ve elde maksimum fonksiyonun yakalanması amaçlanır. Ancak %100’lük bir iyileşme ve tüm fonksiyonların tam çalışması durumu olmayabilir. 

– Plastik Rekonstrüktif  ve Estetik Cerrahi

Op. Dr. Burak

Sercan Erçin

1986 yılında İzmir’de doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım.  2010 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Van Erciş’te mecburi hizmetimi yaptığım süreçte uzmanlık sınavını kazanarak Ege Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında ihtisasa başladım.

Mecburi hizmet sonrası tekrar Dr. Pedro Cavadas’ın ekibine klinik fellow olarak katıldım. Birçok, ileri düzey rekonstrüksiyon ameliyatlarında birebir çalışma fırsatı buldum. Daha sonra Türkiye’ye dönüp özel sektöre geçerek 2019 Şubat ayında Gebze Medikalpark ve Kocaeli Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmaya başladım. 2020 yılından beri Pendik Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmakla birlikte, 2021 yılından beri akademik faaliyetlerimi Bahçeşehir Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda doktor öğretim üyesi olarak sürdürmekteyim. 

Rekonstrüktif cerrahi (onarım cerrahisi), el ve mikrocerrahi, alt ekstremite cerrahisi, baş-boyun cerrahisi, ve meme rekonstrüksiyonu, meme, yüz ve vücut estetiği, kraniyomaksillofasiyal cerrahi klinik pratiğinde en sıklıkla uğraştığım ve özel ilgi duyduğum alanlar olmakla birlikte, branşın tüm gerektirdiği çalışma alanlarında hizmet vermeye devam etmekteyim.

Hemen Bizimle

İletişime Geçin