El Tendon Transferleri

Op. Dr. Burak Sercan Erçin

Tendon transferi, çeşitli nedenlere bağlı olarak el fonksiyonlarının kaybedilmesi durumlarında, yeniden el fonksiyonlarını hastaya kazandırmak için uygulanan tedavi yöntemidir.

Tendon transferi, çeşitli nedenlere bağlı olarak el fonksiyonlarının kaybedilmesi durumlarında, yeniden el fonksiyonlarını hastaya kazandırmak için uygulanan tedavi yöntemidir.

El Tendon Transferi Nedir?

Tendon transferi, çeşitli nedenlere bağlı olarak el fonksiyonlarının kaybedilmesi durumlarında, yeniden el fonksiyonlarını hastaya kazandırmak için uygulanan tedavi yöntemidir. El tendon transferi çalışan bir kas grubunun ya da kas parçasının bulunduğu yerden alıp ihtiyaç duyulan yere yerleştirilmesi sonucunda gerçekleştirilir.  

Birçok farklı durum  el tendon transfer cerrahisi yöntemiyle tedavi edilebilir. 

El tendon transferleri, kaybolan el fonksiyonların yeniden kazandırılması için tercih edilen bir cerrahi tedavi yöntemidir.  Sinirlerin hasar alması sonucunda, tedavinin işe yaramadığı ya da tedavi edilmediği durumlarda sinirler kasa uyarı gönderemezler. Böylece kaslar fonksiyonlarını kaybederler. El tendon transfer cerrahisi ile en çok brakial pleksus, radial sinir, ulnar sinir ve median sinir hastalıklarını tedavi etmek amacıyla tercih edilir.

Dirsek altında 40 üzerinde tendon elin fonksiyonlarını yerine getirmesi için görevlendirilmiştir.  Sadece 9 tane kas grubu baş parmak hareketlerinin yerine getirilmesinden sorumludur. . 

Hemen Bizimle

İletişime Geçin

Her tendon hareketinin meydana gelmesi için elin farklı bu kas grupları ilişkilidir. El tendon transferi aşağıdaki gibi gerçekleştirilir; 

El tendon transferi gerçekleştirilirken kasın başlangıç yeri, damarlar ve sinir yapısı muhafaza edilir.

Kas, kasa bağlı kas gruplarına bağlanma yerinden alınır ve  başka bir görevi olan kas grubuna bağlanır.

Böylece kas kasılınca normalde yapması gereken hareketi değil, yönlendirildiği kas grubunun yapması gereken hareketi yapması sağlanır.

Tendon transferi sonrası 4 hafta alçı tedavisi uygulanır.

Alçı sonrası fizik tedavi almak gerekir.

– Plastik Rekonstrüktif  ve Estetik Cerrahi

Op. Dr. Burak

Sercan Erçin

1986 yılında İzmir’de doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım.  2010 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Van Erciş’te mecburi hizmetimi yaptığım süreçte uzmanlık sınavını kazanarak Ege Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında ihtisasa başladım.

Mecburi hizmet sonrası tekrar Dr. Pedro Cavadas’ın ekibine klinik fellow olarak katıldım. Birçok, ileri düzey rekonstrüksiyon ameliyatlarında birebir çalışma fırsatı buldum. Daha sonra Türkiye’ye dönüp özel sektöre geçerek 2019 Şubat ayında Gebze Medikalpark ve Kocaeli Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmaya başladım. 2020 yılından beri Pendik Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmakla birlikte, 2021 yılından beri akademik faaliyetlerimi Bahçeşehir Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda doktor öğretim üyesi olarak sürdürmekteyim. 

Rekonstrüktif cerrahi (onarım cerrahisi), el ve mikrocerrahi, alt ekstremite cerrahisi, baş-boyun cerrahisi, ve meme rekonstrüksiyonu, meme, yüz ve vücut estetiği, kraniyomaksillofasiyal cerrahi klinik pratiğinde en sıklıkla uğraştığım ve özel ilgi duyduğum alanlar olmakla birlikte, branşın tüm gerektirdiği çalışma alanlarında hizmet vermeye devam etmekteyim.

Hemen Bizimle

İletişime Geçin