Kemik Hastalıkları Tedavileri

Op. Dr. Burak Sercan Erçin

Kemikleri yumuşatan erişkinde osteomalazi, çocuklarda Raşitizm, osteoporoz, kalsiyum dengesini bozan ve osteoporoz geliştirmekte olan paratiroid hastalıklar, endokrinologların tanı koyup tedavi ettikleri kemik hastalıklarını oluşturmaktadır

Kemikleri yumuşatan erişkinde osteomalazi, çocuklarda Raşitizm, osteoporoz, kalsiyum dengesini bozan ve osteoporoz geliştirmekte olan paratiroid hastalıklar, endokrinologların tanı koyup tedavi ettikleri kemik hastalıklarını oluşturmaktadır

Kemik Kaynama Problemleri Nelerdir?

1. Yanlış Kaynama

Gelişen teknoloji ile basit kırılma olarak tanımlanan kemik kırılmaları ve çocukların kemiklerinde meydana gelen kırıklar alçı tedavisi uygulanarak tedavi edilebilir. Komplike yani karmaşık kırıklar ve daha çok erişkinlerde meydana gelen kırıklara ise cerrahi müdahale gerekebilir. Her iki tedavi yönteminde de kemikler anatomik yani olması gereken gibi sıraya konu ve sabitlenir.

Alçı tedavisinde kırık kemik parçalarının yeri, kasların kuvvetiyle değişebilir. Bu yüzden de alçı tedavisinde doktorun belirlediği muayene zamanlarında hastanın muayeneye gidip röntgen çektirmesi oldukça önemlidir. Cerrahi yöntemlerle tedavi edilen kırıklarda ise nadir de olsa kullanılan plakların erken yüklenmesine bağlı olarak kemiklerde yanlış kaynama söz konusu olabilir.

Yanlış kaynama durumlarında eğrilik derecesinin yüksek olduğu durumlarda ise hastanın kırığın mevcut olduğu uzvunu kullanmasında bazı sıkıntılar meydana gelebilir. Kırığın yanlış kaynaması durumunda ağrı ve tedavi edilmezse kireçlenme görülebilir. Eğer kemikte yanlış kaynama söz konusuysa;

Eski çekilen röntgen filmi hastadan istenir ve mevcut durumla kıyaslama yapılır.

Kırık kemiğin belli derecelere kadar eğri kaynaması sağlık açısından sorun teşkil etmeyebilir ancak, yüksek derecelerde yanlış kaynama durumu varsa cerrahi işlemle kemik uygun yerinden yeniden kırılır. Kırılan kemiğin yeniden dizilimi yapılır ve kemik yeniden sabitlenir.  

Hemen Bizimle

İletişime Geçin

Hiç Kaynamama

Kemik kırıklarında diğer bir kritik nokta ise kemiğin kaynamasında gecikme olması veya kemiğin kaynamaması durumudur. Bir kırık kemiğin kaynaması için gerekli olan iki kriter bulunur. Bu kriterler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Kemiğin kanlanma durumumun iyi olması,

Kemiğin sağlam bir şekilde sabitlenmiş olmasıdır.

Yüksek enerjili olarak tanımlanana kemik kırıklarında, bu kemik kırıkları

Yüksekten düşme, 

Trafik kazası gibi durumlarda meydana gelir,  kemik çok fazla hasar alır. 

Bu durumda kemiğin canlılığında problemler meydana gelebilir.  Bu tür kırıkların çoğunda, kemik üzerindeki ciltte bozulmalar meydana gelir ve kemik açık kırılma olarak tanımlanan kırılma halini alır.  Açık kırıklarda, kapalı kırıklara göre, daha çok kemiğin dokusunu kaybetmesi durumu gözlemlenebilir. Açık kemik kırıklarında iyileşme süreci daha uzundur. İyileşme süreci uzadıkça kaynaşma süreci de uzar. Bazen de kemik kaynamaz ve kaynamama durumuyla karşı karşıya kalınabilinir.

– Plastik Rekonstrüktif  ve Estetik Cerrahi

Op. Dr. Burak

Sercan Erçin

1986 yılında İzmir’de doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım.  2010 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Van Erciş’te mecburi hizmetimi yaptığım süreçte uzmanlık sınavını kazanarak Ege Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında ihtisasa başladım.

Mecburi hizmet sonrası tekrar Dr. Pedro Cavadas’ın ekibine klinik fellow olarak katıldım. Birçok, ileri düzey rekonstrüksiyon ameliyatlarında birebir çalışma fırsatı buldum. Daha sonra Türkiye’ye dönüp özel sektöre geçerek 2019 Şubat ayında Gebze Medikalpark ve Kocaeli Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmaya başladım. 2020 yılından beri Pendik Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmakla birlikte, 2021 yılından beri akademik faaliyetlerimi Bahçeşehir Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda doktor öğretim üyesi olarak sürdürmekteyim. 

Rekonstrüktif cerrahi (onarım cerrahisi), el ve mikrocerrahi, alt ekstremite cerrahisi, baş-boyun cerrahisi, ve meme rekonstrüksiyonu, meme, yüz ve vücut estetiği, kraniyomaksillofasiyal cerrahi klinik pratiğinde en sıklıkla uğraştığım ve özel ilgi duyduğum alanlar olmakla birlikte, branşın tüm gerektirdiği çalışma alanlarında hizmet vermeye devam etmekteyim.

Tedavi Süreci

Bir kırıkta kaynama teşhisi koyabilmek için kesin bir kriter yoktur.  Kırılan kemik ön görülen süredekaynamamışsa veya kontrollerde çekilen röntgenlerde kaynama durumu görülmüyorsa, bu kırıkta kaynama gecikmesi veya psödoartroz (yalancı eklem) olarak tanımlanan klinik durum vardır. Bu gibi durumlarda hasta için uzun bir süreç başlatılır. Tedavi süreci aşağıdaki gibi ilerler;

Öncelikle kırığın kaynamasına engel olan durumlar araştırılır.

Canlılığını kaybeden kemiğin yerine genelde leğen kemiğinden alınan kemik nakilleri yapılarak, kırık kemik tedavi edilir. 

Tespit yönteminin kırığın kaynamasını geciktirdiği durumlarda yerleştirilen implantlar alınır, daha sağlam bir şekilde kemik kırığı tespit edilir.

Kırığın kaynaması için normalde hangi gıdaları tüketiliyorsa, aynı gıdaların  tüketilmesine devam edilebilir. 

Hemen Bizimle

İletişime Geçin