Yüz Felci
Op. Dr. Burak Sercan Erçin
Yüz felci, yüz bölgesinde bulunan sinir liflerinin hasar görmesine bağlı olarak yüzün mimik kaslarındaki hareket kaybı meydana gelmesi olarak tanımlanır.
Yüz felci, yüz bölgesinde bulunan sinir liflerinin hasar görmesine bağlı olarak yüzün mimik kaslarındaki hareket kaybı meydana gelmesi olarak tanımlanır.
Yüz Felci Nedir?
Yüz felci, yüz bölgesinde bulunan sinir liflerinin hasar görmesine bağlı olarak yüzün mimik kaslarındaki hareket kaybı meydana gelmesi olarak tanımlanır. Yüz felci, her yaştan hastada rastlanabilir. Yenidoğan bebeklerde dahi doğum sırasında travmaya bağlı olarak yüz felci gelişebilir. Yüz felci sonrasında;
Mimin kaybı
Yüz bölgesinde ağrı
Baş ağrısı
Baş dönmesi
Kulak çınlaması
Sese karşı duyarlılık
Konuşma güçlüğü gibi durumlar meydana gelebilir. Yüz felcine kış aylarında daha çok rastlanmaktadır.
Hemen Bizimle
İletişime Geçin
Yüz Felci Tedavisi
Yüz felcinde kalıcı hasarın önlenmesi ve kasların tekrar fonksiyonlarının kazandırılması için için fizik tedavisi uygulanmalıdır. Yüz felci tedavisinde tercih edilen diğer yöntem ise “Refleks Terapi” yöntemidir. Bu tedavi yöntemiyle,yüzdeki kan dolaşımını hızlanır, sinir dokuları uyarılır.
Dışarıdan verilen bu uyarılarla sinirin iyi beslenmesine yardımcı olarak, iyileşme süreci hızlandırılır. Kaslara tek tek müdahale edilerek kasların kasılması için kaslara uyarılar gönderilir.
İleri seviye yüz felcinde cerrahi, botoks gibi tedavi yöntemleri tercih edilebilir.
Sinir tahribatının minimum seviyelerde olması için tedaviye erkenden başlanması gerekir. Yüz felci meydana geldikten yaklaşık bir hafta içinde tedavi olunmalıdır. Tedavi yöntemleri arasında genel önlemler, fizik tedavi, steroid tedavisi, antiviral tedavi ve cerrahi dekompresyon yer alır.
İyileşme Süreci
Yüz felci geçiren kişilerde meydana gelen sinirlerin zedelenme durumuna göre yüz felcinin iyileşme durumu paralel ilerler. Hafif atlatılan yüz felcinde sinirler daha az hasar alırken, ağır atlatılan yüz felcinde sinirler daha fazla hasar alır. Hafif atlatılan yüz felcinde birkaç gün içerisinde iyileşme görülebilir. Sinirlerin ağır hasar alması durumunda iyileşme süresi 15 gün ila 8 ay arasında farklılık gösterebilir.
– Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Op. Dr. Burak
Sercan Erçin
1986 yılında İzmir’de doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım. 2010 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Van Erciş’te mecburi hizmetimi yaptığım süreçte uzmanlık sınavını kazanarak Ege Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında ihtisasa başladım.
Mecburi hizmet sonrası tekrar Dr. Pedro Cavadas’ın ekibine klinik fellow olarak katıldım. Birçok, ileri düzey rekonstrüksiyon ameliyatlarında birebir çalışma fırsatı buldum. Daha sonra Türkiye’ye dönüp özel sektöre geçerek 2019 Şubat ayında Gebze Medikalpark ve Kocaeli Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmaya başladım. 2020 yılından beri Pendik Medikalpark’ta Plastik Cerrah olarak çalışmakla birlikte, 2021 yılından beri akademik faaliyetlerimi Bahçeşehir Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda doktor öğretim üyesi olarak sürdürmekteyim.
Rekonstrüktif cerrahi (onarım cerrahisi), el ve mikrocerrahi, alt ekstremite cerrahisi, baş-boyun cerrahisi, ve meme rekonstrüksiyonu, meme, yüz ve vücut estetiği, kraniyomaksillofasiyal cerrahi klinik pratiğinde en sıklıkla uğraştığım ve özel ilgi duyduğum alanlar olmakla birlikte, branşın tüm gerektirdiği çalışma alanlarında hizmet vermeye devam etmekteyim.